Cuma, Ekim 25, 2013

Yulaflı Tarçınlı Pekmezli Kurabiye




Yulafa tarçına tarife dalmadan önce akal ailesi için çok heyecanlı bir sabah olduğunu söylemeden yapamayacağım. Alya 1 haftadır babannesinde uyumak istiyor! Evet evet biz zorlamadan, başka planlar yapıp da onu kandırmaya çalışmadan kendi gece orada kalmak istedi! Şuana kadar onu hiç bırakmadığımız için heyecanımızı anlayabilirsiniz :) Tabi bu bir ilk olduğu için gecenin bir körü her an bir telefon gelmesi ihtimalini de göz önüne alıyorum, olsun, denemeye değer :)

Esas konumuza dönersek evde bir kurabiye canavarı var ise ve tüm gün kurabiyeden başka bir şey yemeyebilecek bir potansiyele sahip ise ister istemez olabildiğince doğal malzemeli ve en sağlıklı kurabiyeler formülünün peşinde koşuyorsunuz.


 


Yazın tatlı, serin esintili bir gün yazlıkta yan komşunun tarçın kokularıyla başladı bu keşfimiz de. Alya'nın uzun bir süre sesi çıkmayınca meraklandım, bir baktım komşuda oturmuş, bu kurabiyelere gömülmüş vaziyette. Sağolsun bize tarifini yazdı verdi komşumuz Jale hanım, her aldığım tarife, tarifi aldığım kişinin ismini verdiğim için bu kurabiyemiz de Jale Kurabiyesi ismini aldı. Yanlız orijinal tarif ile başlayan denemelerim sonrası tarifi biraz değiştirdim, size farkları anlatacağım, siz de kendi formülünüzü yaratabilirsiniz :)

Yapılışı ile birlikte içindekiler (bardak=normal büyüklükte bir su bardağı) :

 - 2 adet yumurta çırpılır, ardından istediğiniz sıralamada şunlar katılır(benim sıralamam şu şekilde):

Ayrı bir kapta karıştırdığım:
 - 1 bardak yulaf ezmesi(Eti'nin var)
 - 1/2 bardak şeker
 - 1+1/2 bardak kepekli un

Yine ayrı bir kapta un ufak ederek yukardaki karışıma kattığım:
 - 1 bardak ceviz
 - 1/2 bardak badem
 - 1 bardak kuru üzüm

Ve son olarak karışıma eklenenler:
 - 1 tatlı kaşığı tarçın
 - 2 yemek kaşığı pekmez

Epey ağdalı bir kıvama ulaşmış oluyor karışım bu aşamada, malzemeler iyi dağılsın diye bir miktar daha karıştırarak iyi kol kası yapabilirsiniz :) Ve sonrasında fırın kağıdının üzerine yemek kaşığı yardımıyla istediğiniz büyüklükte ve incelikte diziyorsunuz kurabiyeleri. 150 derecede önceden ısın(MA)mış fırında 20 dakika, biraz daha kıtır olsun istiyorsanız 30 dakika pişiriyorsunuz. ta-taam.


ilk deneme:

son deneme:
 
 
Püf Noktalar :

 - Kuru üzüm : Üzümlerin büyük büyük ağzınıza gelmesinden rahatsız olmuyorsanız üzümleri çekmeyebilirsiniz, şahsen ben sevmiyorum, çekmeyi tercih ediyorum. Bu durumda normalden daha şekerli oluyor üzümlerin içinin posası dağılınca, dolayısıyla şekeri daha da az koyabilirsiniz, hatta pekmezi de biraz daha artırıp hiç şeker koymayabilirsiniz.

 - Kabartma Tozu: Orijinal tarifte kabartma tozu da kullanılıyor, ve tamamen orjinaline sadık kaldığım ilk denemenin fotoğraflarından da göreceğiniz gibi karışım bir kek sonucu verince ben kabartma tozunu tariften tamamen çıkardım, daha ince ve daha kıtır bir kurabiye tercihi için.

 - Fotoğraflardaki şekilli muffin tepsisi aslında çok işe yarıyor düzgün şekilli çıkarmak için ama kurabiye değil kek formulü için.

 - Karışım sıralaması istediğiniz sıralamada olabilir ancak karışım giderek ağdalı bir hal aldığı için karıştırmak gitgide zorlaşıyor, yumurtayla birleştirmeden önce ne kadar çok şeyi karıştırabilirseniz ayrıca o kadar rahat edersiniz--denendi test edildi :)

Bon Apetit! ve Mutlu Cumalar! :)


6 yorum:

  1. Bir canavar da bizim evde olduğunu göz önünde bulundurarak bu tarif denenmeli :) ellerinize sağlık sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. Yular ezmesi alır almaz deneyeceğim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. harika, nasıl oldugunu da anlatın ama sonra :)

      Sil
  3. Hemen denemek istiyorum. Kurabiye şekli daha iyi diyorsun bu durumda muffin kalıbında yapmayayım mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında Şivecim ne istediğine bağlı, muffin gibi kek mi yoksa daha kıtırık kurabiye mi, bir kabartma tozu kadar fark var arada :) öperim

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...